Gavioli uit de Efteling
 
 

 

 

Wij zijn erg blij dat we sinds enige jaren het bekende attractiepark de Efteling gelegen in Kaatsheuvel tot één van onze vaste klanten mogen rekenen. Het attractiepark bezit vijf eigen orgels waaronder in ons land vermaarde orgels als de Pelikaan en de Gavioli voorheen in het bezit van Janvier.

 

Verleden jaar heeft het Carl Frei orgeltje van de Efteling, voorheen van Vermolen, in onze werkplaats al een opknapbeurt ondergaan en begin dit jaar was het de beurt aan de Gavioli die door jarenlang dag in dag uit spelen behoorlijk versleten geraakt was en voor een groot deel al niet meer functioneerde. Een reparatie aan het orgel in de Efteling zelf zou dus niet volstaan en het was noodzakelijk dat het orgel, voor het eerst sinds jaren, het park zou gaan verlaten om in onze werkplaats een algehele restauratie te ondergaan. Deze restauratie vond begin dit jaar zijn aanvang.

                   

 

Toen het orgel binnenkwam was het als eerst noodzakelijk dat het heel goed schoongemaakt zou worden. Op het pijpwerk en de andere orgelonderdelen zat een dikke zwarte koeklaag, die met moeite en uiterste zorgvuldigheid verwijderd werd.

Al het pijpwerk is vakkundig nagezien en waar nodig, veel pijpwerk was gescheurd, opnieuw gelijmd. Zo zijn alle bassen uit elkaar geweest en opnieuw ingelijmd. Ook zijn veel stoppen opnieuw beleerd. Verder is al het leerwerk vernieuwd en heeft het orgel een nieuw mechaniek gekregen ter vervanging van het, overigens niet originele, luchtdrukmechaniek, dat niet goed meer functioneerde. Een tijdrovend karwei was de windlade die gescheurd was. Deze is uitgefreesd en er zijn nieuwe stukken hout ingezet, zodat alles nu weer goed winddicht is.

Toen alles weer in elkaar stond is het orgel weer in zijn oorspronkelijke stemming, wat hoger in toon dan de laatste jaren, gestemd.

Omdat het orgel nu weer een toetsenmechaniek heeft moesten alle boeken worden vervangen en opnieuw uitgekapt worden. Er is gestreefd om een representatief repertoire samen te stellen.

                  

        

                   

Begin juni was de restauratie voltooid en werd het orgel opgehaald door een gespecialiseerd verhuisbedrijf. Aangekomen in de Efteling werd het met behulp van een takel weer op zijn oude vertrouwde plaats in de stoomcarrousel neergezet, alwaar wij het orgel de volgende dag speelklaar hebben gemaakt. Medewerkers uit de stoomcarrousel waren erg verbaasd over het volume van het orgel, zij vroegen ons of wij het harder gemaakt hadden. Wat zij echter vergaten is dat het orgel jarenlang maar voor een deel speelde en nu gelukkig weer voor de komende jaren veilig gesteld is en zijn mooie klanken met de prachtige forse trombones laat horen aan iedereen die het maar wil.