63 toets Carl Frei "De Cello"
 
 

63 toets Carl Frei orgel “De Cello” na 41 jaar terug in Nederland!

 

Het draaiorgel “De Cello” werd in 1926 door orgelbouwer Carl Frei te Breda gebouwd voor  het Amsterdamse orgelverhuurbedrijf van de weduwe  Möhlmann-Warnies. Hij gebruikte daarvoor de kast van een voormalig Koenigsberg-orchestrion en veel fraai pijpwerk van de Duitse firma Schönstein. Het orgel dankt zijn naam aan het register Cello dat in de zijnissen is opgesteld. In tegenstelling tot latere Carl Frei-orgels is dit orgel nominaal van toon.

In 1938 is de Cello in het bezit gekomen van de Rotterdamse orgelverhuurder Louis Holvoet. Na zijn overlijden in 1942 ging  het orgel van hand tot hand.

In 1957 werd de Cello gekocht door de Amsterdamse orgelverhuurder Gijs Perlee, die het restaureerde en weer in Amsterdam op straat bracht met als huurder Henk Lurks.

Lurks heeft de Cello tot de zomer van 1964 gehuurd. Na een kleine opknapbeurt  heeft het orgel nog twee jaar in Utrecht gelopen bij Kees van Doorn. In 1967 is de Cello geëxporteerd  naar Canada. Een club van geëmigreerde Nederlanders in de plaats Edmonton deed het cadeau aan de gemeente. Deze mensen hebben nu de verstandige beslissing genomen om het orgel vakkundig in Nederland te laten restaureren.

Onlangs is bekend geworden dat de Cello in Nederland blijft en met de gemeente Edmonton geruild is voor draaiorgel 't Hummeltje. Het orgel zal evengoed door onze firma geheel gerestaureerd worden.

Op 12 juni 2008 arriveerde “De Cello” in onze werkplaats.